top of page

2014 'פאסז © 

פרויקט מגדל המים

רוב חיי גרתי בנתיבות, חוץ מהתקופה של השירות, או כשהייתי "בטיול הגדול". וכמו שהלכתי, גם חזרתי. אין תמונת נוף ילדות שחקוקה בזיכרוני, כמו תמונת מגדל המים שהיה ניראה עוד ממרחקים והכריז בשקט ודממה, שהבית ממש עוד דקה.

מגדל המים הוא סמל לא רק בעבורי, אלא גם בעבור רבים מתושבי העיר, הוותיקים כמו החדשים, שהכירו את המגדל כמבנה ארכיטקטוני שמזוהה עם העיר ומסמל את פניה. במשך השנים הוא לא השתנה, אותו מבנה, אותו מקום, אולי רק תאורה קצת שונה, אך המגדל הוא אותו מגדל.

בשנים האחרונות העיר נתיבות עוברת מגמת מיתוג כעיר מובילת תרבות ויצירה מקורית עצמאית בנגב. האירוע "נתיבות תרבות" בשנה שעברה היה נקודת ההזנקה לתהליך שמתבשל כבר כמה שנים. "פרויקט מגדל המים" הוא תוצר של שיתוף פעולה בין יהדות פילדלפיה לבין העיר נתיבות, והוא פרויקט ייחודי ששם למטרה להמשיך את התהליך הענף שהחלה העיר בתחום התרבות והיצירה המקומית. ההשראה לפרויקט היתה בעקבות אומנית ציורי הקיר ג'יין גולדן שהקימה פרויקט ציורי קיר בפילדלפיה עם האוכלוסייה המקומית.

פרויקט זה יתקיים תחת הדרכתה והנחייתה של ג'יין שהתארחה באירוע "נתיבות תרבות" בשנה שעברה. מגדל המים נבחר להיות הסמל שיתחיל תהליך של עיר שמקדמת תרבות מקורית, ושהיצירה התרבותית המקורית מקדמת אותה.

באירוע השקה שהתקיים במתחם הספרייה העירונית, סמוך לגלריה שמארחת תערוכה ייחודית שהחלה גם כן באירוע "נתיבות תרבות", הוצגו שני מודלים לצביעת המגדל. את המודלים הציעו שני אומנים מובלים בתחום בארץ, אומנים שעמדו בקריטריונים בעלי ניסיון קודם בפרויקטים של אומנות קהילתית בשיתוף עם קהל. המודל הראשון שייך לאלעד קופלר שמציע קונספט שמבוסס על קולאג' של תצלומי מבנים היסטוריים, מבנים אדריכליים מהנוף המקומי ומבנים תעשייתיים, לצד מבני מגורים שמגלמים בעבור אלעד את האתוס של העיר נתיבות.בעזרת טכניקת ציור ייחודית של אלעד, לציור תיווצר אשליה של תלת מימד.

בתהליך היצירה יוזמנו להשתתף תושבי העיר, תחת הדרכתו של אלעד וצוותו, כשלבסוף היצירות המשותפות של התושבים יורכבו מחדש על גבי מגדל המים לכדי תוצר אחד. המודל השני שייך לדפנה שלום, והיא מציעה קונספט של הכלאה חד פעמית בין ציור, צילום ואשליה חזותית של "פיקסול דיגיטלי", מעין טכניקת הסוואה. קונספט זה משקף את הצומת באומנות העכשווית המתרחשת בנתיבות ובעולם האומנות כולו. בתהליך הייחודי שפיתחה דפנה, הקהילה תוזמן להשתתף בסדנאות צילום משולבות בציור על הפנים והגוף.

בסדנאות אלו יפיקו התושבים סדרה של יצירות מקוריות משלהם. מבין שלל היצירות ייבחר סט צילומים שמהן תורכב עבודה אחת אסתטית שמשלבת הן את האנשים והן את הסביבה. כאשר העבודה הסופית תודפס ותיתלה על גבי המגדל. 

תושבי העיר נתיבות הוזמנו להצביע ולהשפיע על בחירת האומן והצעתו לצביעת המגדל. ההצבעה היתה פתוחה לקהל הרחב, הן באמצעות אפליקציית סירקת ברקוד שפתחה את דף ההצבעה המכוון, והן באמצעות דף הפייסבוק. כמו כן, במהלך פעילויות תרבות בעיר, הוקם דוכן הצבעה שבו חולקו פליירים המסבירים על היצירות, היתה עמדה של הצבעה יצירה באמצעות אייפד, ובנוסף היתה נוכחת נציגות פרונטאלית שהסבירה על התהליך. בנוסף, ההצבעה פורסמה באתר העיר, ואף נשלח לינק לתושבים רבים באמצעות כתובת המייל דרך מרכז הצעירים ורשימות התפוצה. שלב ההצבעות נסגר, התוצאות טרם פורסמו.

סקרנים...? גם אנחנו...

מה שבטוח, יהיה צבעוני ומגניב, תעקבו. 

bottom of page