top of page

2014 'פאסז © 

5 טיפים חשובים לפתיחת עסק עצמאי

 

 

בימינו, הכלכלה היא כבר לא מה שהייתה פעם ואנשים רבים מנסים את כוחם בתור עוסקים עצמאיים. עסקים פרטיים רבים נכשלים ונופלים, ומשאירים את בעליהם בחובות רבים. הסיבות לכשלונות אלה הן רבות ומגוונות - מכניסה לשוק רווי במוצרים דומים ועד תכנון עסקי לא נכון. כתבנו עבורכם חמישה טיפים חשובים שעליכם לזכור לפני שאתם פותחים עסק משלכם. זכרו את חמשת הכללים והזניקו את העסק שלכם להצלחה.

 

 

1. היה נחוץ

הדבר הראשון עליו אתם צריכים לחשוב הוא לא בהכרח "מה אנשים רוצים" אלא "מה אנשים צריכים". אפשר לחלק את כל הרעיונות הטובים לשני סוגים:

 

  • רעיונות מסוג "זה יכול להיות נחמד אם..."

  • רעיונות שהופכים את ההכרח לטוב יותר.

כדי להבין איזה סוג של רעיון יש לך, שאל את עצמך את שלוש השאלות הבאות:

 

  • האם המוצר עוזר למישהו לבצע פעולה מסויימת יותר בקלות? האם השירות גורם לעבודה או למטלה של אדם מסויים להפוך לפשוטה יותר?

  • האם המוצר חוסך למישהו זמן או כסף? האם השירות יאפשר לאנשים לעשות משהו ביתר יעילות?

  • האם הרעיון "ישנה את חוקי המשחק"? כלומר - האם המוצר יגרום לאנשים להתנהג, לפעול או לחשוב שונה? האם המוצר ישנה את פני התעשיה?

טיפ חשוב: בני האדם מכורים לנוחות. בסופו של דבר, אנשים רבים יעדיפו מוצר שחוסך להם זמן על פני מוצר שחוסך להם כסף.

 

אם ענית "כן" על לפחות אחת מהשאלות, הרעיון שלך הוא רעיון מסוג "הופך את ההכרח לטוב יותר", אם לא ענית בחיוב על אף אחת מהן, הרעיון שלך הוא רעיון מסוג "זה יכול להיות נחמד אם..". רעיונות אלה הם מסוכנים יותר, כיוון שהם תלויים בדמיון שלך בלבד.

 

 

2. עסוק בתחום בו אתה מבין

לא כל רעיון אותו תעלה יהיה הרעיון הנכון בשבילך. כן, זה יכול להיות רעיון מצויין, אך יכול להיות שאתה אינך האדם הנכון לעמוד בראש חברה שתייצר אותו.

אחד הדברים החשובים ביותר בגיוס כספי השקעות הוא הסיפור האישי של היזם. המשקיעים רוצים להרגיש שהיזם מגיע מתוך התחום אותו הוא רוצה לשפר, 

שיש לו ידע ונסיון בתחום אותו הוא מנסה לחדש.

 

לכולם יש רעיונות. אנשים מצליחים לא נמדדים בכמות הרעיונות המקוריים אותם הם מעלים, אלא ביכולתם לבצע את אותם הרעיונות.

 

 

3.החלטיות היא הנכס החשוב ביותר שלך

למרות כל מה שראיתם בטלוויזיה, הקמת עסק חדש היא לא תהליך מהנה. הקמת העסק היא הליך ארוך ומתיש הדורש נחישות, התמדה והחלטיות בלתי נדלות.

לרוב העסקים החדשים לוקח שנים עד שהם מתחילים להיתפס כ"עסק מצליח" במהלך אותן שנים היזמים הצעירים ישקלו לוותר ולסגור את העסק אינספור פעמים, אך זוהי הדרך השגויה. כל עסק חדש נתקל במכשולים רבים, וגורמים שיאיימו להכשיל אותו. הפיכת החזון שלך למציאות תדרוש ממך ימים, לילות, שבועות וסופי שבוע. אין דרך אחרת.

 

הנחישות וההתמדה שלך הן המרכיב הנעלם שיהפוך את העסק שלך למשגשג, גם אם זה יקח קצת זמן.

 

 

4.כדי להקים עסק, נדרשות שעות רבות של עבודה מהצד

אחד הכללים אותם יש לזכור תמיד, ממנו נוטים להתעלם מרבית היזמים הצעירים, הוא - אל תוותר על העבודה הנוכחית שלך!

הקמת עסק חדש דורשת בסיס כלכלי. ב"בסיס כלכלי" הכוונה היא לא לסכום כסף שנחסך, אלא לתזרים מזומנים. הקמת עסק על בסיס סכום קבוע של כסף שנחסך היא החלטה לא אחראית ומסוכנת. שמור על העבודה הקבועה שלך והמשך לקבל משכורת והטבות. הביטחון הכלכלי יעזור לך להגיע להחלטות נבונות יותר בקשר לעסק שלך.

 

אזהרה חשובה: לעולם אל תעבוד על הפרוייקט האישי שלך בזמן העבודה אצל המעסיק שלך. למרות החשיבות הרבה שיש לעסק החדש שלך, העדיפות הראשונה שלך היא לעסק בו אתה מועסק. המשך לעבוד ברצינות וביעילות, כדי לשמור על הבסיס הכלכלי שלך. כשהעסק שלך יקום ויצליח לבסוף, אתה תצפה לאותו יחס מהעובדים שלך.

 

 

 

5. רעיונות באים בחינם, הביצוע כבר עולה כסף

לא משנה עד כמה מקורי ומחדש הרעיון שלכם. לפני שאתם קופצים למים העמוקים אתם חייבים לבדוק את כל המשתנים. חשבו על הוצאות הייצור או הביצוע של הרעיון, בידקו את עלויות התקורה - חשמל, מים, שכר דירה וכדומה. קחו בחשבון את המשכורת שלכם ואת עלויות הייצור. חשבו מראש כמה מכירות תאלצו לעשות באופן שוטף כדי לייצר רווח. בסופו של דבר, אתם מתחילים עסק חדש, לא תחביב חדש. המספרים חייבים להסתדר.

 

 

 

כמה מילים לסיכום

אנשים רבים מפנטזים על הקמת עסק פרטי, מתוך רצון להפסיק לעבוד קשה בשביל רווח של מישהו אחר. מעט מאוד אנשים הולכים ועושים את הצעד הגורלי ורק בודדים מתוכם

יראו את החלום שלהם קם והופך למציאות. הקמת עסק מהאדמה היא לא עניין נוח או פשוט. אנשים רבים לא יבינו אותך, אתה תהפוך למתוסכל, אתה תראה את חבריך קונים מכוניות חדשות ויוצאים לחופשות יקרות בזמן שאתה תאסוף שקל לשקל כדי להמשיך ולקיים את החזון שלך. יהיו זמנים בהם אתה תרגיש שאתה טועה או אפילו מתנהג בטיפשיות, אבל עליך לזכור:

זרע את הזרעים, והמשך לטפח אותם. הפירות המתוקים שווים את כל המאמץ.

 

 

                                       

חלק א - תקציר מנהלים

 

תקציר מנהלים מהווה תמצית של התכנית העסקית ונכתב בד"כ באורך של בין 2-3 עמודים. מטרת התקציר היא לסכם בקצרה את הנקודות העיקריות של התכנית העסקית, שלרוב הינה ארוכה וכוללת מספר רב של עמודים.

תקציר המנהלים הינו מסמך חשוב מאד שכן זהו לרוב המסמך אשר מוצג למשקיעים פוטנציאליים והוא זה שצריך לשכנע את אותם משקיעים לשמוע יותר על המיזם.

יש לזכור שמשקיעים פוטנציאליים פוגשים לרוב יזמים רבים ומקבלים כמות נכבדה של תכניות עסקיות לבחינה. ברוב המקרים אין להם את הזמן הדרוש לבחון לעומק כל בקשה ולכן תקציר המנהלים מהווה עבורם אמצעי לסינון של ההצעות.

תקציר מנהלים ראוי הינו בעל חשיבות עליונה ומשפיע רבות על הסיכויים לגיוס מימון לפרויקט ולכן הוא חייב להיות מנוסח בצורה רהוטה וללא טעויות כתיב, ברור, משכנע,  מסקרן ותמציתי.

תקציר המנהלים יופיע לרוב בתחילת התכנית העסקית, מיד לאחר עמוד התוכן ויכיל את הסעיפים הבאים:

 

החברה 

 

חלק זה צריך להכיל מידע בסיסי על החברה/העסק כגון שנת ההקמה של החברה והמיקום הגאוגרפי בו היא ממוקמת ופועלת.

 

החזון

מהו חזון החברה? איפה היא רוצה להיות לא בעוד 3 שנים, אלא בעוד 10 שנים. החזון צריך לשקף את החלום של מקימי החברה. היעד צריך להיות שאפתני אך כזה שניתן להשיג ולו באופן חלקי.

הצורך

מהו הצורך הלא מסופק אשר מניע את בעל  הצורך

הפתרון

מהו הפתרון אותו מספקת החברה? מהו המוצר אותו היא מוכרת אשר עונה על צרכי הלקוחות שלה.

השוק

מהו שוק המטרה אליו פונה החברה ומה הגודל של שוק זה? האם החברה פונה לשוק הישראלי? האם לשוק העולמי? האם לשוק מקומי בלבד? השוק יכול להיות מורכב מלקוחות בודדים (למשל מפעל לייצור מכשור צבאי שמוכר למספר מצומצם של מדינות) או ממיליוני לקוחות (למשל כמות הלקוחות של APPLE). הכול תלוי בסוג המוצר אותו החברה מוכרת ובקהל היעד שאליו היא מכוונת.

 

מודל עסקי ותכנית השיווק

מהו המודל העסקי של החברה?  במילים אחרות, כיצד החברה תניב הכנסות ורווחים ותייצר ערך לעסק? המודל העסקי מתאר את תהליך מכירת המוצר ויצירת ההכנסות.

 

תחרות

 

אילו שחקנים נוספים פועלים בשוק? מי מתחרה עם החברה על כיסם של הצרכנים? אילו עוד מוצרים שקיימים בשוק עשויים להקשות על החברה למכור את המוצר שלה?

הכרת המתחרים הינה קריטית בעת כניסה לשוק שכן היא מאפשרת לחזות את הסיכונים שעומדים בפני החברה ולחזות את סיכויי ההצלחה שלה.

 

הצוות

מיהו הצוות שמוביל את החברה? סעיף זה הינו משמעותי מאד שכן משקיעים רבים מחפשים יזמים עליהם ניתן יהיה לסמוך, יזמים עם ניסיון קודם, יזמים בעלי רקע אשר יקלו עליהם את קבלת ההחלטה.

 

תחזית פיננסית

התחזית הפיננסית מציבה יעדים פיננסיים לפרק זמן של מספר שנים מצומצם (לרוב בין שנה לחמש שנים) וכוללת צפי של ההשקעות הדרושות לטובת פיתוח העסק, תזרים מזומנים צפוי, צפי של ההכנסות הצפויות ובהתאמה, גם צפי של ההוצאות הצפויות. בנוסף התחזית הפיננסית מגדירה את נקודת האיזון (השלב בו העסק מחזיר את ההשקעה בו ).

 

השקעה נדרשת

 

בחלק זה מציינת החברה מהי ההשקעה הנדרשת לטובת פיתוח העסק והגשמת היעדים שהוגדרו בתחזית הפיננסית. זכרו  מי שלא מבקש לא יקבל.

טיפים ליזמות עסקית / קהילתית

למטה בתמונה, מצורף פורמט לתכנית עבודה מספרית, קובץ שעוזר ליזמים עסקיים חברתיים לתכנן את הפעילות העסקית והחברתית שלהם לפי חודשים.

בגיליון הבא יהיה המשך לתוכנית עבודה ביזמות עסקית / קהילתית... 

מאת:צור אורן, מנהל תכנית קצ"ב לקידום עסקים חברתיים, אגף צעירים ,הסוכנות היהודית

תכנית קצ"ב נוסדה על ידי אגף הצעירים בסוכנות היהודית על מנת לעודד וללוות קהילות צעירות בהקמת עסקים חברתיים ככלי לאיתנות פיננסית וליצירת שינוי חברתי בר קיימא. הבחירה במודל זה נועדה לסייע לקהילות הצעירות לבסס את פעילותן החברתית לאורך זמן תוך פיתוח עצמאות ואיתנות כלכלית וחברתית וצמצום התלות שלהן בפילנתרופיה

bottom of page